Бургас е град в Източна България, център на Област Бургас и на община Бургас. Той е най-големият град в Югоизточна България и четвърти по население в страната. Град Бургас е първият град, получил през 1999 година отличието за изпълняващ критериите на ЕС. Той е дом на много известни български поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти. Градът разполага с множество паркове за отдих. Едно от най-натоварените летища в страната е бургаското. В града е и най-голямото товарно пристанище в страната. През лятото градът е посещаван от български и чужди туристи. Бургас е модерен и красив град със съвременна и старинна архитектура. Намира се на 133 км от Варна, на 110 км от Сливен, на 340 км от София по подбалканския път и на 390 км по магистрала Тракия.
География
Град Бургас се намира в Източната Горнотракийска низина на брега на Черно море и дава името на Бургаския залив - най-вдадения в континента на българското Черноморие. Заобиколен е от езерата Вая, Атанасовско и Мандренско езеро. През Бургас минава европейският транспортен коридор 8 [2] През 1928 г. Бургаският залив замръзва и с файтони се е ходило до остров Света Анастасия. Замръзването се е дължало не толкова на ниските температури, а на големия ледоход по река Дунав и относителната затвореност на Бургаския залив. Квартали и жилищни комплекси в Бургас: Акациите, Братя Миладинови, Възраждане, Горно езерово, Долно езерово, Зорница, Изгрев, Лазур, Лозово, Меден рудник, Петко Славейков, Победа, Сарафово, Крайморие, Център.
История
През 1869 г. в Бургас се откриват българско училище и църква.Градът е освободен от османско робство на 25 януари/6 февруари 1878 г.
На 18 май 1903 г. е открито пристанище "Бургас".
Първият кмет на Бургас е Нико Попов.
През 1905 г. е открита Търговската гимназия, а през 1925 г. Държавното механо-техническо училище.
Университетът "Проф. д-р Асен Златаров" е създаден на 6 октомври 1963 г. като Висш химико-технологичен институт.